Otoplastieken, als je gehoor maar goed zit

Als je gehoorbescherming kiest, ga je dan voor een oordop van de drogist of een otoplastieken? Je gehoor kan zichzelf niet beschermen tegen hard omgevingsgeluiden, vooral als je een gevoelige gehoorgang hebt. Maar ook bij het  willen verminderen slaap- en concentratieproblemen kan gehoorbescherming de uitkomst zijn. Je kunt universele oordoppen kopen en op maat gemaakte oordopjes bij een specialist. Deze tweede optie is uiteraard wat prijziger maar toch zeker aan te raden, om verschillende redenen.

Waarom otoplastieken?

Oordopjes van de drogist worden niet gemaakt van huidvriendelijk materiaal. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor siliconen, dan valt er al een groot deel van het assortiment voor jou af. Op oordopjes gemaakt van was na, zijn ze niet aangepast op de vorm van jou oor waardoor er een kans is dat ze uit je oor vallen. Dit kan gevaarlijk zijn in situaties waarin je wordt blootgesteld aan hard geluid. Daarnaast heeft het grootste deel van de drogistoordopjes geen filter, wat betekent dat je omgevingsgeluid zo min mogelijk hoorbaar zijn. Ook dit kan gevaarlijke situaties opleveren – bijvoorbeeld wanneer je niet kan horen dat er een alarmsignaal af gaat.

Geen irritatie
Otoplastieken worden gemaakt naar de vorm van jou oor. Je zult ze amper voelen, maar ze beschermen wel de gehele gehoorgang. Deze oordoppen zullen geen allergische reacties of irritaties teweeg brengen door het gebruik van anti-allergiemateriaal. Door de speciale filters blijft omgevingsgeluid hoorbaar of juist versterkt, terwijl schadelijke geluiden worden gedempt. Hierdoor blijft je gehoor veilig, en jij alert.