Vijf tips voor Goud Verkopen
Wat je reden ook is, als je iets waardevols in je bezit hebt is het niet gek als je overweegt te kijken naar mogelijkheden om het te verkopen. Vooral omdat we allemaal redenen kunnen hebben om wat extra financiële middelen tot onze beschikking te hebben. Misschien heb je gouden sieraden geërfd, of heb je je zolder opgeruimd en kwam je daar een oude doos tegen waar gouden voorwerpen in opgeslagen lagen. In alle gevallen kan het enorm lonen om te oriënteren naar mogelijkheden om jouw goud te verkopen, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat het tegenwoordig lastig is om een goede afweging te maken en om een betrouwbaar bedrijf te vinden om de verkoop mee te realiseren.
Er zijn verschillende soorten goud die erg in trek zijn in de goud verkoop, en die je dus snel kan verkopen. De eerste soort zijn goudbaren; grote stukken goud met een bepaald gewicht en uiteraard een bepaalde goudwaarde. Goudbaren worden vaak verkocht vanaf een kilo, en het gaat hierbij dus vaak om grote bedragen. De tweede soort zijn gouden munten: ook hier is veel interesse in, zowel bij goudhandelaren als bij verzamelaars van munten. De derde soort goud betreft gouden sieraden. Deze worden vaak gekocht en verkocht vanwege hun goudwaarde, maar kunnen ook extra toegevoegde waarde hebben vanwege de identiteit en het uiterlijk van het sieraad. Gaat het bijvoorbeeld om een antieke zakhorloge, dan kan dit als geheel, inclusief de historie en het verhaal van het voorwerp, een hoop extra geld opleveren. De laatste categorie goud gaat over restgoud, wat bijvoorbeeld vrij komt bij de productie van sieraden, of restgoud uit de tandheelkunde.
De wereld van de goudhandel is zeer uitgestrekt, en er zijn een hoop verschillende soorten handel en handelaren. En aangezien de meeste mensen geen professionele goudhandelaren zijn, hebben we in dit artikel vijf belangrijke tips op een rij gezet die je kunt gebruiken tijdens je zoektocht naar een goede partij om jouw goud te verkopen.
Tip 1: Controleer de echtheid van jouw goud
Het is, voordat je contact opneemt met een goudhandelaar of juwelier, eerst van essentieel belang dat jij zelf weet wat je in handen hebt. Het is dus goed om te kijken wat de echtheid is van jouw goud. En zelfs als je niet beschikt over professionele apparatuur, is dit klusje zo geklaart. Check eerst of jouw goud roestvlekken of oxidatie heeft. Goud roest namelijk pertinent niet. Heeft jouw goud roestvlekken? Dan is het geen echt goud. Verder kun je zoeken naar slijtage plekken. Goud is een relatief zacht materiaal, dus slijtage plekken zijn heel normaal. Het is daarbij echter wel belangrijk dat er geen kleurverschil optreed op die slijtage plek. Zie je geen kleurverschil? Dan heb je waarschijnlijk echt goud in handen. Ga dan verder naar de volgende tip.
Tip 2: Check voor keurmerken
Als je de eerste stap doorlopen hebt, en je hebt geen kleurverschil opgemerkt bij eventuele slijtage, en er zijn ook geen roest- of oxidatie vlekken te vinden, dan is het goed om te zoeken naar keurmerken. In de meeste landen is de goudhandel namelijk onderhevig aan strenge regelgeving, en zijn er wettelijk keurtekens en keurmerken vastgelegd. Kijk daarom of jouw goud ergens een merkje met de getallen 585, 750, 833 of 916 bevat. Dit getal betreft het goudgehalte per duizendste, en moet wettelijk aanwezig zijn; gecontroleerd en gewaarborgd door het EWN (Edelmetaal Waarborg Nederland).
Tip 3: Hoeveel weegt jouw goud?
Heb je vastgesteld dat jouw goud echt is, en heb je een keurmerk gevonden? Dan is het goed om voor het goud verkopen het gewicht van het goud vast te stellen. Een belangrijke regel in de goudhandel is namelijk dat je zelf zo goed weet wat je precies in handen hebt, dat een koper of verkoper je niet in de maling kan nemen. En het kan soms gaan om sieraden waar ook andere materialen in verwerkt zitten, en die zal een juwelier eerst verwijderen voordat het goud goed gewogen kan worden.
Als je geen professionele goudhandelaar bent, beschik je waarschijnlijk niet over een professionele geijkte weegschaal. Dat is geen ramp, een goede keukenweegschaal voldoet vaak ook. Let er hierbij wel op dat deze over het algemeen iets minder nauwkeurig werken, dus als je een keukenweegschaal gebruikt kom je goed in de buurt van de eindwaarde, maar kan deze niet in uiterste precisie gemeten worden.
4: Wat is de actuele goudkoers?
Als je het gewicht van jouw goud hebt vastgesteld, is het zaak om naar de actuele goudkoers te kijken. Dan kun je grofweg de verkoopwaarde van jouw goud bepalen. Neem in deze berekening wel het feit mee dat een inkoper ook iets moet kunnen verdienen aan jouw goud. Een inkoper zal dus een goudprijs bieden die een fractie lager ligt dan de actuele goudprijzen. Een nette, betrouwbare goudhandelaar zal tussen de 90% en 92 % van deze actuele goudprijs bieden.
5: Neem contact op met een handelaar
De laatste tip is misschien wel de belangrijkste: schakel een expert in. We hebben het tenslotte niet over een nieuw paar schoenen. Het gaat hier om goud, met vaak een hoge goudwaarde en misschien wel een nog hogere emotionele waarde. Als je eerst zelfstandig informatie hebt opgedaan over de echtheid, het gewicht in goud en de goudwaarde, is het goed om contact op te nemen een betrouwbare partij (denk hierbij aan bijvoorbeeld een juwelier die al lang actief is). Een integere handelaar zal jou altijd voorzien van correcte informatie, en je helpen de beste deal te maken die voor jou mogelijk is.
Meer weten, of op zoek naar een eerlijke handelaar? Kijk dan even op https://contant-inkoop-goud.nl.