De olijfboom als ideale sfeermaker

Het oogt gezellig en ruikt daarbij ook nog eens heerlijk. De olijfboom kent vele goede kenmerken. Deze is goed te zetten op bijvoorbeeld een terras, maar ook in de tuin doet de plant prima zijn werk. Naast het mooie uiterlijke kenmerk, is de boom ook zeer functioneel. De olijven bevatten vele voedingsstoffen en de daarbij horende olie is niet te missen in een goed Mediterraans gerecht. Dat is tevens wat de boom uitstraalt, een verlangen naar Italië en overige mediterrane streken. 

Waar komt deze boom vandaan?

De olijfboom verspreidde zich in rap tempo vanuit Armenië naar onder ander Palestina. Vervolgens is, zoals we dat kennen, de olijfboom gaan groeien in de Middellandse streek. De boom werd dan ook vaak benoemd in Griekse mythologieen. Het feit dat er een olijfboom staat op de Akropolis is aan die betreffende mythologie te danken. Later werden de bomen ook verspreid naar delen van Griekenland, Italië en Noord-Afrika. Tegenwoordig is de boom ook veel te vinden in Australië, Brazilië, Mexico en China. De bomen doen hun werk het best bij omstandigheden van warme zomers en relatief mild winters. In dat geval kan de olijfboom goed uitgroeien en ontstaat er de beste kwaliteit olijven.

Hoe wordt de boom verzorgd?

Voor de bomen is een zonnige plek het meest geschikt. Daarnaast moet er sprake zijn van een doorlatende zanderige kleigrond, met waar mogelijk een deel aan kalk. Een natte grond is zeer zeker niet geschikt voor de olijfboom. In de zomer is het daarbij van belang dat de boom wat meer water krijgt dan normaal. In de winter heeft de boom, maar weinig water nodig, al mag de grond niet uitdrogen. Daarbij kan de olijfboom in  de winter worden ingepakt met stro, zodat deze niet zal uitdrogen. Ook kan er schimmel voorkomen bij de boom. Dit is te herkennen aan een zwarte vlek op het blad van de boom. De vruchten zijn dan niet meer te eten